18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’nde atıklara başka gözle bakma çağrısı yapan Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Atıkta enerji, atıkta ham madde var. Atıkta saklı serveti görelim” dedi. 2023’te Türkiye’de 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedarikini gerçekleştiren Tetra Pak, AB genelinde karton ambalajların geri dönüşüm kapasitesini artırmak için tasarlanan stratejik yatırımlarını duyurdu.
Geri dönüşümü desteklemek, geri dönüştürülebilirlerin ekonomik değerini göstermek ve gezegenimizi atıkların yaratacağı sorunlardan korumak için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı tarafından ilk kez Ekim 2018’de Küresel Geri Dönüşüm Günü kutlanması önerildi.
Küresel Geri Dönüşüm Günü, ilk kez 2019 yılında tüm dünyada kutlanırken, bu anlamlı günün BM tarafından tanınması için Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (BIR) ile BM Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) çabalarını sürdürüyor.
“Atıklara başka gözle bakalım”
18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’ne dair açıklamalarda bulunan Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Faydalı kullanım ömrünü tamamladıktan sonra atık olan ahşap, akü, cam, elektrikli-elektronik eşyalar, kâğıt, lastik, metal, plastik, yağlar gibi atıkta enerji ve ham madde var: Atıklara, geri dönüştürülebilirlere başka gözle bakalım” çağrısı yaptı. “Geri Dönüştürülebilirler” adlandırmasını sektöre kazandıranın SÜT-D olduğu bilgisini veren Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:
“Yaşamda her yerde üretirken, tüketirken insan ve endüstri envai çeşit atık çıkışına neden olur. İnsan yine insan için üretirken gezegenimizin kaynaklarını tüketerek üç acil sorunumuza, çevre kirliliği; biyoçeşitlilik kaybı; iklim değişikliğine etki eder. İnsan ve doğanın sağlığı bozulur. Bu nedenle atık en iyi yönetiminde, geri dönüşüm ve ileri dönüşümün önemi bilinmeli.
Gezegenimizin milyarlarca ton kaynağını, hava, su, kömür, petrol, doğal gaz, mineralleri, altı kaynağımızı tüketiyoruz. Kaynaklarımız sonlu. Çok da uzak olmayan gelecekte tükenecek. Her bir atık, geri dönüştürülebilirler yeniden işlenmek üzere bir ham madde. Yedinci kaynak. Bu nedenle atarken düşünelim, atıklara başka gözle bakalım. Döngüsel ekonomideki fırsatla gelir ve istihdam yaratalım.
Bireyler ne yapmalı?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sıfır atık Projesi verisine göre son altı yılda 47 milyon ton ham madde olarak işlenerek döngüsel ekonomide değer yaratıldı. Diğer deyişle atıkların yüzde 35’i geri dönüştürüldü. 2035 hedefimiz yüzde 60. Bizlere görev düşüyor. En iyi atık yönetimi ile üretim ve tüketimin akçeli ve gezegene maliyetini düşürürsek çifte kazancımız olur. Atığımız çıktığında, atarken düşünelim ve elimizdeki saklı serveti görelim. Atıklarımızı ayrı toplayalım, geri dönüştürülebilirleri işlenmeye vererek çevre ve iklim dostu yaşayalım.”
“Evde bir hafta sürecek bir deney yapalım” diyen Karaosmanoğlu, “Kâğıt ile cam, karton, plastik ve metal ambalajları, faydalı ömrü bitince tek poşette toplamaya başlayalım. Evimizdeki çöpe karıştırmayalım. Küçük bir ilaç kutusunun kartonu ve plastik ambalajı, gıda plastik ambalajları, metal kutular, plastik şişeler vb. birikecek. Camları da ayrı poşette toplayalım. Miktara şaşıracaksınız. Geri dönüştürülebilirler, ham madde gözünüzün önünde. İşte kritik husus bu. Şimdi atık iş dünyasında geri dönüştürülebilirleri işlenmeye sokma zamanı. Belediyemiz haftanın belli bir günü topluyorsa verelim. Yoksa yakınımızdaki atık ayrı toplama noktalarını öğrenelim, götürelim. Sanayimizde gelir değer yaratmaya, gezegenimizi ve geleceğimizi korumaya başlayalım” dedi.
Tetra Pak, geri dönüşümü artırmak için yatırımlar yapıyor
2023 yılında dünya çapında içecek kartonu geri dönüşümünü hızlandırmak için yaklaşık 40 milyon Euro yatırım yapan gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak, Avrupa Birliği (AB) genelinde geri dönüşümü artırmak için yeni yatırım planlarını duyurdu.
Son girişimler ve yatırımlar, AB’nin, ‘poliAl’ olarak bilinen, fiber olmayan koruyucu polietilen ve alüminyum katmanları da dahil olmak üzere içecek kartonlarının geri dönüştürme yeterliliğini artırmayı hedefliyor. Bu gelişme, yeni iş birliklerinin önünü açarak ya da yerleşik geri dönüşümcülerin tüm malzemeleri tüketim sonrası kartonlardan yeni yüksek kaliteli kaynaklara ve mallara dönüştürme yeterliliklerini güçlendirerek başarılacak. Bunlar, içecek kartonlarının 20 özel kağıt fabrikasında geri dönüştürüldüğü, polyAl’in şu anda yedi tesiste işlendiği AB’deki mevcut ve köklü geri dönüşüm altyapısına katkıda bulunuyor. PoliAl geri dönüşüm kapasitesinin ise yıllık 40 bin tonun üzerinde artacağı öngörülüyor, bu da 4 milyardan fazla paket birimine eş değer.
“Gezegenin geleceğine yatırım”
Tetra Pak Sürdürülebilirlik Operasyonları Başkan Yardımcısı Markus Pfanner, konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Bizim için bu, endüstri yatırımının ötesine geçiyor. Dolayısıyla döngüsel ekonomiye doğru dönüşümün ve gezegenin geleceğine yapılan yatırımın bir parçası. İnsan yaratıcılığı, teknoloji ve finansın kesişimindeki bu yenilikçi iş birlikleri, içecek kartonlarının sürdürülebilir gıda sistemleri içindeki değerini gösteriyor. İçecek kartonları geri dönüştürülebilir. Gerekli toplama, ayırma ve geri dönüşüm altyapısının mevcut olduğu her yerde, geniş ölçekte geri dönüştürülürler. Dolayısıyla doğal olarak bu altyapının genişletilmesi bizim için bir önceliktir. Bunun gibi projeler, tüketicilerin gıdaya güvenli bir şekilde erişmeye devam edebilmelerini ve bunu yaptıktan sonra bu kartonların geri dönüştürülebilmesini, kaliteli kaynakların döngüde tutulmasını ve işlenmemiş malzeme kullanımının azaltılmasını sağlıyor.”
Türkiye’de 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedariki gerçekleştirildi
Tetra Pak Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Volkan Aydeniz ise Türkiye’deki geri dönüşüm stratejilerine ilişkin şunları söyledi:
“Gıdayı dünyanın her yerinde güvenli ve erişilebilir hale getirirken, aynı zamanda Türkiye’de oluşan atıkları daha iyi yönetebilmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz. Fabrikamıza yaptığımız yatırımların yanı sıra ambalajların geri dönüşümü için kapasite oluşturmak önceliklerimiz arasında. İçecek kartonlarının geri dönüşümüne başladığımız 1995 yılından bu yana sadece Türkiye’de 9 milyar adedin üzerinde içecek kartonunun geri dönüştürülmesine katkı sunduk. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımızdan bu yana yatırımlarımıza da ara vermeden devam ettik. Tüm bu yatırımların sonucunda 2023 yılında ise toplam 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedariki gerçekleştirildi.”
Haberin Bağlantıları:
- Afyononlinehaber.com.tr
- Afyonstarhaber.com
- Akilligundem.com
- Ankarasehirgazetesi.com
- Beyazhaberajansi.com
- Bulten360.com
- Ebelediye.info
- Enerjiekonomisi.com
- Gazette.com.tr
- Gidahatti.com
- Guncelkadin.com.tr
- Haberledik.com
- Iskenderun.org
- Iyigunler.net
- Kobipostasi.net
- Kocaelihaber.gen.tr
- Lubricant-world.com
- Mersinblokhaber.com
- Sakarya54.net
- Sektorel.com.tr
- Siberbulucu.com
- Turkchem.net
- Yatirimlar.com
- Yesilisdunyasi.com