Kadıköy Kent Konseyi tarafından düzenlen “Yeşil Kent Yeşil Çevre” paneli gerçekleştirildi. Kadıköy Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer ile Kadıköy Kent Konseyi Başkan Vekili Seval Özkan’ın izlediği ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kıvanç Kutluca’nın kolaylaştırıcılığını yaptığı panelde, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Üyesi Merve Kulbakan, Çevre Dostu Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Erten, Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik, kentsel dönüşüme odaklanarak yeşil bir kent için yapılması gerekenleri anlattılar. Binalardan ulaşıma, atık yönetiminden yıkım-hafriyat konularına geniş bir yelpazede yeşil kentin olmaz ise olmazları masaya yatırılarak binalarda güneş enerjisi kullanımının önemi vurgulanarak başta Fikirtepe’de olmak üzere kentsel dönüşümdeki yükümlülükler ortaya konuldu.
Yurttaşlar sürdürülebilir yaşam ilkesini benimsemeli
“Sürdürülebilir Kent Yönetimi” başlıklı konuşmasını yapan İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir üretim-tüketim-hizmet, yeşil büyüme konularını anlatarak ülkemizde mevzuatının hazır olduğunu bildirdi. Sürdürülebilir kent yönetiminde öncellikle yurttaşlar sürdürülebilir yaşam ilkesini benimsemeli ve doğru bilgilerle yerel yönetimlerini takip ederek eko-kent için uğraş vermelidir diyen Dr. Karaosmanoğlu ekoloji-ekonomi-politika-kültür dörtlüsü ile kent gelişir ve gelişirken çevresini de koruyabilir dedi.
Kentsel dönüşüm temiz süreçlerle ilerleyebilir
Yeni binalar yapılırken ve yıkım-hafriyat çalışmalarında kentsel dönüşümün temiz süreçlerle ilerleyebileceğini belirten Karaosmanoğlu “yöneticiler ve dönüşümdeki müteahhitler, diğer deyişle yükleniciler mevcut en temiz seçeneklerle dönüşümü gerçekleştirebilirler” dedi. Kentsel dönüşümün yeşil bir fırsat olarak değerlendirilmesini gerektiğini belirten Karaosmanoğlu “yerinde dönüşüm, mevcut şehrin rehabilatasyonu ile kent yenilenir ve ekonomisi büyür. Kentsel dönüşümün tüm paydaşları, başta yurttaşlar süreci yakından ve titizlikle izlemeli denetim sistemi işlemelidir. Kadıköy Kent Konseyi Çevre ve Altyapı Grubu’nun Kadıköylüler için hazırladıkları “yenilenen binamıza değer kazandıracak ve uzun vadede ekonomi yaratacak çözümler” başlıklı broşür konunun yaygın bilinirliği ve takibi için çok yararlı. Dilerim Kadıköy örnek bir kentsel dönüşümü başarır” dedi.